insaat-yonetimi

İnşaat ve Proje Yönetimi

İnşaat yönetimi, proje sahibine/sahiplerine projenin zamanlaması, maliyeti, kalitesi, güvenliği, kapsamı ve işlevinin etkin yönetimini sağlayan profesyonel bir hizmet yöntemidir. İnşaat yönetimi, tüm proje teslim yöntemleriyle uyumludur olarak hareket eder. Ortam ne olursa olsun, Proje Yöneticisi Mal sahibi ve yatırımcıya kazandırmak ve birincil sorumluluğu olan projeyi en düşük maliyet ve yüksek kalitede sonlandırmaktır.

Bu yönetim şekli üç başlıktan oluşur.

  • Projeyi yaptıran ve projeyi doğrudan finanse eden veya çeşitli yöntemlerle finanse eden mal sahibi.
  • Projeyi Yöneten ve tasarlayan mimar/mühendis.
  • Günlük operasyonları denetleyen ve taşeronları yöneten genel yüklenici.

Proje Yöneticisi, mal sahibinin çıkarını temsil eder ve tüm proje üzerinde doğrudan mal sahibi için denetim sağlar. Görevi, projeyi zamanında, bütçe dâhilinde veya altında ve Yatırımcı veya mal sahibinin beklediği kalite, kapsam ve işlev standardında teslim etmek için tüm taraflarla birlikte çalışmaktır.

Proje Yöneticisi, inşaat operasyonlarının mümkün olan en iyi sırasını belirlemek ve ayrıntılı bir program ve bütçe geliştirmek ve aynı zamanda proje emniyeti ve güvenliği için planlar oluşturmak için mal sahibi, mimar, genel yüklenici ve diğer paydaşlarla çalışmak için birleşik eğitim ve deneyim yoluyla benzersiz bir şekilde nitelikli olan kişi olmakta birlikte mal sahibinin riski yönetmesine yardımcı olur. Bu, proje yönetimi bilgi sistemlerinin PMIS (Project Management Information System ) ve kritik yol yöntemi gibi karmaşık planlama tekniklerinin yanı sıra inşaat yöntemleri bilgisinin kullanılmasını gerektirir.

Program yöneticisi Maliyet, Teknik, Uygulama, Finans, Yönetim, Programlama, Kalite, Sürdürülebilirlik, İşlev, Güvenlik ve kapsam kriterlerinin en iyi şekilde organize eden ve uygulamaya geçiren birim olduğunun ciddiyetiyle yapılabilirliği ön plana çıkarır.

 

 

Proje Yönetimi’nin
Zorluklarını Bizimle Aşın

İnşaat projeleri oldukça geniş yapılandırılmış süreçleri içinde barındırır. Proje ister bir alışveriş merkezi ister tek katlı bir konut inşa etmekten ibaret olsun, her projenin hassas bir şekilde koordine edilmesi gereken birçok hareketli parçası vardır.

Tıpkı diğer projeler gibi, inşaat proje yönetiminin de aşamaları vardır. Tasarımdan planlamaya, programlamaya ve yapının kendisine kadar her aşama karmaşıktır ve daha karmaşık bir kapsayıcılık sürecinin parçalarını içermektedir.

Kısaca inşaat yönetimi, inşaat projelerini yönetme sürecidir. İnşaat proje yönetimini diğer proje türleri ile karşılaştırırken, temel fark, inşaatın misyona dayalı olmasıdır. Projenin yaşam döngüsü boyunca kapsamı, maliyeti, zamanı, kaliteyi vb. kontrol etmek için çeşitli araçlar ve metodolojiler aracılığıyla kaynakları yönetmek olarak tanımlanırken, inşaat sektöründe çalışırken bakış açınız daha geniş olmalıdır. İnşaat yönetimi genellikle, inşaat projelerinin tasarımına ve inşasına özgü olan ve göz önünde bulundurulması gereken çok çeşitli kısıtlamalar içerir. İnşaat proje yönetimi, mimariden mühendisliğe, bayındırlık ve fen işlerinden şehir planlamasına kadar birçok projenin ömrü boyunca çeşitli farklı disiplinlerle etkileşime girmesidir.

Herhangi bir projede olduğu gibi, inşaat proje yönetiminin de aşılması gereken engelleri vardır ve bunlardan bazıları yaygın, bazıları ise sahaya özgüdür. Örneğin, tanımlanmamış hedeflere sahip olmak. Bu genellikle bir iletişim sorunudur.

Diğer bir sorun, kapsam değişiklikleri veya kapsam kaymasıdır; bu, kapsamın başlangıçta planlananın ötesine geçtiği anlamına gelir. Bu, bütçenizi zorlayacaktır, bu nedenle, herhangi bir değişiklik talebinin uygulamaya değer olup olmadığına dikkatle bakılmalıdır.

Yanlış ekibe veya projenin gerektirdiği düzeyde beceriye sahip olmayan bir ekibe sahip olmak ve çalışmak beceriler çeşitli olduğundan inşaat proje yönetiminde bir sorundur. Bir projeye başlamadan önce bilinmesi gereken çok önemli bir konudur.

Başarılı bir inşaat projesinin bir diğer anahtarı hesap verebilirliktir. Ayrı ayrı ama projenin daha iyi olması için birlikte çalışan birçok ekip var. Ancak, yükleniciler veya ekip üyeleri kendilerine verilen görevlerin sorumluluğunu almaya istekli değilse, tüm süreç zarar görebilir. Güçlü liderlik bu hastalığın tedavisidir. 

İnşaat proje yönetimi ile risk yönetimi diğer projelere göre daha da önemlidir. Diğer proje türlerini etkileyebilecek risklerden daha tehlikeli olan güvenlik sorunları vardır. Bu nedenle, girdilerini toplayan ekiple vakit geçirmek ve diğer kaynakları araştırmak, güçlü bir risk yönetimi planının anahtarıdır.

En iyi risk yönetimi planı uygulansa bile işler ters gidecektir, bu nedenle bir acil durum planına sahip olmak çok önemlidir. Bununla birlikte, belirsiz olan durumlar kötü ye giden birçok meseleyi daha da kötüleştirecektir.

Zayıf iletişim, herhangi bir proje için ölüm çanıdır, dolayısıyla proje sahibi ve paydaşlarla güçlü bir ilişki kuramamaktır. Bu, herhangi bir proje için geçerlidir ve yönetilmesi gereken çok fazla malzeme ve donanım olduğundan, inşaat proje yönetiminin her zaman kaynak tahsisinin farkında olunması gerekmektedir.

Bu sorunların çözümü ve etkin organizasyon için uzman ve deneyimli ekibimizle çalışmayı istemez misiniz? Çünkü biz sizleri düşünüyoruz.

İnşaat Yönetimi İhale ve Teklif Süreci​

Proje yönetici işin şekli açısından teklif alma sürecini stratejik bir yaklaşımla değiştirebilir veya uyarlayabilir. Proje Yönetimi genelde 2 tür teklif süreci belirler:

Açık teklif: Bu teklifler herkese duyurulur ilgilerin teklif süreçlerine dâhil olması sağlanır genelde kamu projelerinde kullanılır. Herhangi bir yüklenici teklif verebilir.

Kapalı teklif: Proje sahibi bir grup yüklenici seçer ve onlardan sadece inşaat projesi için teklif alır. Bu teklif sürecini sadece Kurum, özel teşebbüs veya proje yetkilisi yürütür incelemeyi mal sahibi yâda yetkilisi yalnız yâda bir kurulla yapar.

Proje sahipleri, genel yüklenicilerin tekliflerini aldıktan sonra, aşağıdaki seçim yöntemlerinden herhangi birini kullanarak en iyisini seçerler:

Düşük teklif: En düşük fiyat teklifi veren yüklenicinin seçilmesinden oluşur.

En iyi Fiyat ve Kalite seçimi: Bu seçim yöntemi, en iyi fiyat-kalite ilişkisine sahip yükleniciyi seçmek için hem yüklenicilerin niteliklerini hem de fiyatı değerlendirir. Proje sahibi, karar vermek için yükleniciler tarafından sunulan teklif talebini de yakından inceler.

Niteliklere dayalı seçim: Bu seçim yöntemi, yüklenicilerin niteliklerine odaklanır. Bunu yapmak için proje sahipleri, proje için en nitelikli yüklenicinin hangisi olduğuna karar vermek üzere her bir yüklenicinin nitelik talebini analiz eder.

İnşaat Yönetim Sözleşmelerinin Türleri

Bu inşaat sözleşmeleri , şantiye işini dışarıdan yaptırması gereken proje sahibi ile bu işi yapacak olan yüklenici veya taşeron arasında yapılan yasal bir sözleşmedir. Amaçları, proje kapsamı ve ödeme koşulları gibi hususları açıklığa kavuşturmak ve böylece herkesin aynı sayfada olmasını sağlamaktır. Bazı projelerde, süreci kolaylaştırmak için bir yönetici, şef veya saha mühendisi de yer alabilir. İnşaat yapım sözleşmelerinde en büyük hataların başında sadece bir hukukçu ile yapılmış olmasıdır. Çünkü imalat detayları, yapım ilkeleri, bayındırlık ve fen yapımı göz önüne alındığında detayların ve hukuki bağlayıcılığın bir Yapı Tekniği uzmanı ile yapılması bütün riskleri yargı önünde bertaraf edecektir. Hukuki bir dil yapım sözleşmelerinde bağlayıcılığı olmakla birlikte tek başına bir şey ifade edemeyeceği gibi ihtilaflı durumlarda her iki tarafı da garanti altına aldığı gibi kimin haklı olduğunu ortaya çıkaracak teknik bir dil sizi ön plana çıkaracaktır.

Götürü Sözleşme: Götürü sözleşme veya sabit fiyatlı sözleşme, projenin tamamlanması için toplam fiyatı tanımlar .Bunda birim fiyatlar belirlenir toplam rakam bulunur yâda toplam bir rakam üzerinden anahtar teslim yapılmak üzere anlaşılır.

Maliyet Artı Sözleşme: Maliyet artı ücret sözleşmeleri iki bölümden oluşur:

  • Proje sahibi ve yüklenici tarafından üzerinde anlaşmaya varılan sabit bir ücret  
  • Proje ilerledikçe eklenen ek maliyetler

Garantili maksimum fiyat: Maliyet artı sözleşme ile aynıdır, ancak bir maksimum fiyat tanımlanmıştır.

Zaman ve Malzeme Sözleşmesi: Bu tür sözleşme, proje kapsamı hakkında belirsizlik olduğunda kullanılır. Genel yüklenici, işçilik ve malzemeler için saatlik ücret alır ve anlaşmayı bu şekilde yapar.

Birim Fiyatlandırma Sözleşmesi: Maliyetlerin önceden belirlenemediği durumlarda kullanılır, malzemeler için birim fiyatları belirlerlenerek yapılan sözleşmedir.

© 2023 Auracats tarafından hazırlanmıştır.